Google Bard on Googlen kokeellinen, keskusteleva tekoälychat-palvelu. Bard julkistettiin 6. helmikuuta ja sen on tarkoitus toimia samalla tavalla kuin ChatGPT:n.

Googlen tekoälysovellus Google Bard

Kuten useimmat tekoäly-chatbotit, Bard osaa koodata, vastata matemaattisiin ongelmiin ja auttaa kirjoittamisessa. Bardin käyttäjien on oltava vähintään 18-vuotiaita, ja heillä on oltava henkilökohtainen Google-tili. Bard on saatavilla 230 maassa ja 40 eri kielellä. Google Bardiin oli sen julkaisun alussa jonotuslista, mutta nyt se on käytettävissä kaikille.

Koska Google haluaa kannustaa ihmisiä luovuuteen, lisää se Bardiin mm. tekstistä puheeksi -ominaisuuden sekä Google Lensin. Pian voit siis kuunnella tekstejä lukemisen sijaan ja käyttää Google Lensia hauskan kuvatekstin inspirointiin tai etsiä sen avulla lisätietoa jostakin kuvasta. Uusimmat ominaisuudet ilmestyvät ensin aina Bardin englanninkieliseen versioon.

Google Bard on koulutettu keskustelemaan

Googlen uusi kielimalli PaLM 2 tekee Bardista paremman. Se tuottaa tarkempia ja informatiivisempia vastauksia, sekä se pystyy myös tuottamaan kuvia ja muita visuaalisia elementtejä. Tämä tekee Bardista hyödyllisemmän ja helppokäyttöisemmän. PaLM-kielimallin käyttöönoton ansiosta Bardin vastaukset käyttäjän kyselyihin ovat kuvailevampia. 

Google-käyttäjät saavat jonkin verran etua Bardin käytöstä, sillä kysyttäessä esimerkiksi Google Sheetsiin liittyviä asioita, käyttäjä saa esimerkiksi itselleen kopioitavaksi valmiin mallitaulukon.

Bard on suunniteltu hakujen ympärille ja sen tavoitteena on mahdollistaa hakujen tekeminen ennemmin luonnollisella kielellä kuin avainsanoilla. Bardin tekoäly on koulutettu luonnolliselta kuulostaviin keskustelukyselyihin ja -vastauksiin. Sen sijaan, että se antaisi pelkän vastausluettelon, se antaa vastauksille asiayhteyden, eli selventää, miksi vastaukset ovat oikein. Se on myös suunniteltu auttamaan jatkokysymyksissä, mikä on uutta.

Google Bard vs. ChatGPT

Suurin ero näiden kahden välillä on siinä, että Bard saa tietonsa suoraan Googlen hakutuloksista, kun taas ChatGPT perustaa tietonsa vanhempaan tietoon.

Sekä Google Bard että ChatGPT ovat tekoälychatbotteja, eli ne on suunniteltu vuorovaikutukseen ihmisten kanssa luonnollisen kielen mallien ja koneoppimisen avulla. Molemmat käyttävät suurta kielimallia (LLM), joka on koneoppimisen malli keskustelevan tekstin tuottamiseen ja luomiseen.

ChatGPT käyttää generatiivista tekoälyä, mikä tarkoittaa, että se voi tuottaa alkuperäistä sisältöä. Käyttäjät voivat esimerkiksi pyytää sitä kirjoittamaan tutkielman tekoälyn eduista. Myös Google Bard tekee niin – vaikkakin se palvelee hieman erilaista käyttötarkoitusta. Bardin tarkoituksena on tehdä hausta luonnollisempi ja hyödyllisempi, ja se syntetisoi uutta tietoa vastauksissaan.

Tästä huolimatta ChatGPT pystyy myös auttamaan hakujen tarkentamisessa. Tammikuussa Microsoft allekirjoitti OpenAI:n kanssa 10 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen, jonka mukaan se lisensoi ja sisällyttää ChatGPT:n Bing-hakukoneeseensa tarjotakseen enemmän keskustelevia hakutuloksia, jotka muistuttavat Google Bardia. Tämä avaa muille hakukoneille mahdollisuuden lisensoida ChatGPT:tä, kun taas Bardin on tarkoitus tukea vain Googlea.

Google Bardin haasteet

Kuten kaikki tekoälychatbotit, myös Bard on opetettava ja koulutettava antamaan oikea vastaus, jotta se ei antaisi epätarkkoja tai harhaanjohtavia tietoja -mikä kävi ilmi sen ensimmäisessä demossa.

Kokeilujen mukaan Bard vastaa joihinkin peruskysymyksiin poliittisen korrektisti, eikä anna kovin tarkkoja vastauksia kaikkeen. Lisäksi sen odotusaika vastauksille on pidempi, kuin ChatGPT:ssa. Tekoälyn kouluttaminen on loputon, laskentaintensiivinen prosessi, sillä opittavaa tietoa tulee koko ajan lisää.

Googlelle on ilmestynyt myös Duet AI – tekoäly, joka avustaa monissa toiminnoissa Google Workspacen käyttäjää. Tulemme kertomaan tästä pian lisää, joten pysythän kuulolla!

Lue lisää Google Workspacen muista tekoälytoiminnallisuuksista täältä!

Vapautetaan luovuus lisäämällä tuottavuutta – tekoälyä hyödyntäen

Haluaisitko valjastaa tekoälyn Google Bardin avulla käyttöösi? 

Me Goodilla olemme valmiita auttamaan sinua hyödyntämään Google Workspacen tarjoamat tekoälyominaisuudet entistä paremmin. 

Tutustu Goodin Google Workspace -koulutuksiin ja opi ottamaan kaikki hyödyt irti tekoälystä.